Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Het nut van automatische zonwering en van weersensoren

Het verbeteren van de energie-efficiëntie en het comfort van je huis hoeft niet ingewikkeld te zijn. In dit artikel delen we tips om je huis energiezuiniger en slim te maken met behulp van Somfy.

Optimaliseer het binnenklimaat

Energiebesparing in de woning kan op vele manieren plaatsvinden. Je zou kunnen zeggen dat iedereen er op zijn of haar manier wel mee bezig is in meer of mindere mate. Op internet en in magazines kun je hier veel over vinden. Maar als het gaat om de temperatuur en comfort in huis en de rol van onze ramen en deuren, dan valt er nog veel te winnen. Immers, de vensters en deuren zijn als het ware 'gaten' in de gevel waar in potentie warme en koude lucht van buiten naar binnen kan stromen. De oplossing is vaak door deze af te dekken met bijvoorbeeld zonwering waardoor het binnenklimaat langer prettig blijft. In de zomer wil je immers een behaaglijke temperatuur behouden en in de winter de warmte van de zon benutten om je huis op te warmen. Zonwering kan daar een grote rol in spelen.

Om dit goed te regelen, maken we dus steeds vaker gebruik van buiten- en binnenzonwering zoals rolluiken, screens, rolgordijnen, horizontale jaloezieën en gordijnen. De basiseigenschappen van een zonwering zijn algemeen bekend op het gebied van thermische, visuele en geluidsisolatie. Wel is het zo dat een buitenzonwering beter isoleert dan bijvoorbeeld een type binnenzonwering. Ook het materiaal waarvan de zonwering is gemaakt, het doek of de lamellen tot zelfs de kleur van afwerking. Technisch gezien is er nogal wat veranderd en verbeterd sinds de eerste zonweringen op de markt kwamen. Ons advies is om de lokale zonweringsdealer te bezoeken en je goed te laten informeren.

Een zonwering werkt dus heel goed om de oplopende temperatuur in huis tegen te gaan. Maar dat werkt natuurlijk alleen als we de zonwering op tijd omlaag doen op een zonnige dag natuurlijk. Als we 's morgens van huis gaan en zouden vergeten de screens of rolluiken te sluiten, dan heeft de zon de rest van de dag vrij spel. De temperatuur zal snel oplopen.

Door het toepassen van automatisering krijg je beter grip op het binnenklimaat. Een elektrische motor geïntegreerd in de zonwering of het rolluik en bediening via een afstandsbediening biedt al een ultiem gevoel van luxe, vooral bij meerdere zonweringen is dit zo fijn. Dit is echter vooral een comfortvoordeel. Automatisering gaat echt een stap verder.

De zonsensor

Interessanter wordt het wanneer je de installatie uitbreidt met een zonsensor. Somfy zonsensoren optimaliseren het gebruik van je rolluiken en zonwering door automatisch te reageren op zonlicht. Bij sterke zonlichtmeting sturen de sensoren de rolluiken en zonwering omlaag na een geprogrammeerde intervaltijd. Wanneer de zonlichtdrempelwaarden niet worden overschreden, bijvoorbeeld bij aanhoudende bewolking of schemering, sturen de sensoren de zonwering en rolluiken weer omhoog. Dit helpt om de binnentemperatuur constant te houden en energie te besparen.

De temperatuursensor

Een temperatuursensor zorgt ervoor dat je rolluiken en zonwering werken ongeacht of de zon schijnt of achter de wolken zit. Ze meten de temperatuur in huis, bijvoorbeeld in een serre of op je terras. Bij overschrijding van bepaalde drempelwaarden geven de sensoren een stuursignaal naar de zonwering zodat de schermen op tijd zakken. Hierdoor zal de temperatuur in huis minder snel oplopen, waardoor de airconditioning niet of pas veel later hoeft bij te springen.

Het nut van een smart home systeem

Een centraal bedieningssysteem zoals Somfy TaHoma verbindt al jouw slimme apparaten en maakt bediening eenvoudig. Of je nu thuis bent of onderweg, met een druk op de knop kun je alles regelen via je smartphone. Dit systeem biedt ook integratie met andere merken, wat de flexibiliteit vergroot. De sensoren van Somfy worden naadloos geïntegreerd in het TaHoma systeem en heb je op elk moment inzicht in de situatie van het klimaat in huis. Maar dat is zeker nog niet alles...

Door verschillende apparaten te combineren in scenario's, wordt jouw leven nog eenvoudiger. Somfy TaHoma kan verbonden worden met bijna 300 verschillende apparaten van Somfy en partners zoals Sonos, Philips, Yale en van de spraakassistenten Amazon Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit. Hierdoor geniet je dagelijks van meer veiligheid, energie-efficiëntie en comfort door middel van spraakbesturing en slimme scenario's.

Met deze tips kun je de energie-efficiëntie en het comfort van je huis verder verbeteren. Maak gebruik van de innovatieve oplossingen van Somfy en ervaar het gemak en de besparingen die een slim huis te bieden heeft.

Meer weten? Bekijk bijvoorbeeld de pagina Koel huis, aangenaam leven om te ontdekken hoe de Thermisch comfort functionaliteit in de TaHoma app werkt. Of beter nog: laat je uitgebreid informeren bij een lokale Somfy dealer. Dan krijg je meteen uitleg en een demonstratie.

Meer informatie
Categorieën
Tags
Disqus is inactive