Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Veilig en zorgeloos terug naar school met smart home technologie

Voor velen van ons ligt de vakantie alweer een tijdje achter ons en kan het lastig zijn om te wennen aan de nieuwe routines en je gezin op tijd de deur uit te krijgen.

Bij Somfy streven we ernaar je leven gemakkelijker en comfortabeler te maken, zodat je jouw tijd kunt besteden aan de dingen die er echt toe doen. Daarom hebben we nagedacht over hoe smart home technologie een handje kan helpen om de schoolroutine minder stressvol te maken, zodat je rustig aan kunt doen en 's ochtends kostbare tijd kunt besparen.

Slaap is van groot belang

Wist je dat kinderen die regelmatig voldoende slaap krijgen een betere concentratieboog, gedrag, leervermogen, geheugen, en algehele psychische en fysieke gezondheid hebben? Een consistente slaaproutine is ook van belang en kan op slimme wijze worden ondersteund door slimme technologie. Plan een ‘bedtijd’-scenario met meerdere smart home producten, waardoor de lampen automatisch dimmen en gordijnen dichtgaan, zodat er een ontspannen bedtijdsfeer ontstaat en iedereen weet dat het tijd is om naar bed te gaan.

De nachtrust en onze smartphones

Oke, moet je nog wel even duidelijke afspraken maken met je kinderen omtrent het gebruiksgedrag met hun mobiele telefoon. Het blauwe licht van een beeldscherm bevordert nou niet echt onze slaapdrang. Dat geldt trouwens niet alleen voor onze kids maar ook zeker voor onszelf. Je zou beter een boek kunnen pakken en nog een stukje lezen, maar dat laatste is natuurlijk een persoonlijke mening.

Ochtendscenario

Programmeer 's ochtends een ‘wek’-scenario op de tijd waarop je wakker moet worden, waarmee de gordijnen worden geopend om het licht binnen te laten.

Als je de dag met een goed humeur wilt beginnen, zet je de wekker uit en vraagt je in plaats daarvan je slimme speakers om jou en de kinderen te wekken met jullie lievelingsliedjes. Dan breekt de dag aan en springt het gezin vrolijk uit bed, vol goede moed voor een nieuwe dag.

Een gerust gevoel doordat je huis de hele dag veilig is

Wanneer iedereen overdag naar school en naar zijn/haar werk is, wil je er gerust op kunnen zijn dat je jouw huis goed beschermd achterlaat. Met een slim beveiligingssysteem kun je jouw huis op afstand in de gaten houden terwijl je onderweg bent en ervoor zorgen dat indringers je huis niet kiezen voor een mogelijke inbraak.

Zo kun je bijvoorbeeld je beveiligingssysteem uitbreiden met een Somfy Indoor Camera, waarmee je op afstand in de gaten kunt houden wat er in huis gaande is. Of een buitencamera aan je garagepoort, tuinpoort of schuur, deze registreert alle bewegingen binnen zijn bereik. Heeft jouw kind een keer zijn huissleutel vergeten? Met de buitencamera communiceer je via de ingebouwde microfoon en kun je eventueel de garagedeur openen op afstand of andere acties laten doen.

Tijdens een lange dag waarop er tot de avond niemand thuis is, simuleer je aanwezigheid in huis door een schema te programmeren waarmee je slimme verlichting aangaat en je elektrische gordijnrails dichtgaan of je activeert deze op afstand vanaf je smartphone om een gezellige sfeer te creëren voor als je weer thuis bent.

Slimme technologie waarmee je goed georganiseerd blijft

Vraag jij jezelf af hoe je alles gaat onthouden nu de kinderen weer naar school gaan? Slimme speakers kunnen handig zijn om reminders in te stellen om schooltassen en lunchtrommels de avond van tevoren in te pakken of je eraan te herinneren dat op bepaalde dagen gymspullen nodig zijn. Het vergt even wat nadenken hoe je dit het beste kunt instellen maar het is echt mogelijk! We moeten alleen leren hoe we dit slim kunnen doen maar al doende leer je snel. Het mooie is, je kunt op elk moment weer scenario's bijstellen naar wens. Er zijn vele communities op Facebook, forums en elders te vinden waar gebruikers je allerlei leerzame tips geven. Zoek die van smart home eens op of varianten hiervan.

Tot slot

Met de juiste combinatie van technologie en een beetje planning, wordt het dagelijkse leven niet alleen makkelijker maar ook een stuk veiliger. Of je nu kiest voor slimme wekkers, geautomatiseerde beveiligingssystemen of slimme speakers, de mogelijkheden zijn eindeloos en zorgen voor een prettige en veilige leefomgeving.