Met een domoticasysteem koppel je alle slimme apparaten aan elkaar en laat je ze moeiteloos met elkaar samenwerken.
Onze domotica, ook wel smart home of huisautomatisering genoemd zorgt ervoor dat je apparaten in huis draadloos en op afstand kunt bedienen. De toepassingen worden steeds betaalbaarder en toegankelijker.
Met een domoticasysteem wordt meestal het geheel aan slimme apparaten in een woning bedoel en de wijze waarop die apparaten met elkaar in verbinding staan. Je apparaten, zoals slimme lampen, beveiligingscamera’s en thermostaat, kunnen aan elkaar gekoppeld worden doordat ze dezelfde ‘taal’ spreken of via een smart home hub, die als tolk optreedt.
Hoe werkt een domoticasysteem? Bijvoorbeeld: jij loopt de woonkamer in en de lampen springen automatisch aan. Dat gebeurt doordat een bewegingsdetector (de sensor) signaleert dat er iemand naar binnen loopt. Jij hebt de sensor zo ingesteld dat hij in dat geval een seintje geeft aan de verlichting in de woonkamer om aan te gaan. De lamp (de actor) krijgt dat seintje binnen en springt automatisch aan.
Een draadloos alarmsysteem wordt ook wel een WiFi alarmsysteem genoemd, omdat het hoofdproduct of de camera van het alarmsysteem een WiFi-verbinding heeft. Kies je voor een WiFi alarmsysteem, dan ontgaat jou niets meer. Valt de stroom uit, dan is dit voor een goed draadloos alarmsysteem geen probleem. Het Somfy One + alarmsysteem bijvoorbeeld blijft, dankzij de ingebouwde, sterke batterij, tot 6 uur lang zijn werk doen bij stroomuitval. Mocht er tijdens de stroomuitval iets gebeuren, dan slaat de Somfy One+ gewoon alarm met zijn ingbouwde sirene en begint hij direct op te nemen.
Je moet er niet aan denken: je komt thuis na een vakantie en je huis is het doelwit geweest van een inbraak. Een draadloos alarmsysteem, zoals het Somfy Home Alarm, schrikt potentiële inbrekers af en zorgt er zo voor dat je bezittingen en je huis veilig zijn, ook als jij niet thuis bent om een oogje in het zeil te houden.
Wil je altijd precies weten waar je aan toe bent, kies dan voor een draadloos alarmsysteem met camera. Zo kun je het Somfy Home Alarm combineren met de Somfy Indoor Camera. Zo alarmeert je alarmsysteem niet alleen, maar registreert het ook wat er precies gaande is, zodat je zelf ook kunt zien wat er gebeurt. Een camera is een goede manier om inbraak te voorkomen: een inbreker die op zoek is naar een doelwit, zal een huis met beveiligingscamera in het zicht eerder links laten liggen.
Ook kun je het Home Alarm, net als andere alarmsystemen van Somfy, uitbreiden met verschillende handige accessoires, zoals (extra) bewegingssensoren of rookmelders.
Een alarmsysteem anno nu is een draadloos alarmsysteem dat je gemakkelijk op afstand kunt bedienen vanaf je telefoon, waar je ook bent. Als het alarm afgaat, ben je direct op de hoogte via een pushmelding op je telefoon. Vervolgens kun je beslissen wat je vervolgstappen zijn.
Heb je een alarmsysteem met een IP camera? Dan kun je op je smartphone rechtstreeks meekijken met wat er bij je thuis gebeurt. Zo kun je zelf beoordelen of en hoe je ingrijpt. Je bedient je alarmsysteem met een app, zodat je bijvoorbeeld de sirene op afstand kunt in- en uitschakelen. Met de Somfy Outdoor Camera kun je zelfs van je laten horen: de camera heeft een ingebouwde luidspreker en je kunt een eventuele inbreker dus duidelijk laten weten dat je hem in het oog hebt door tegen hem te praten via je smartphone app, nog voordat de inbreker binnen is. Je voorkomt inbraak hiermee.
Domotica en smart home lijken veel op elkaar. In de nauwe betekenis van de woorden verschillen ze op de volgende punten van elkaar:
Slimme apparaten werken ook zonder domoticasysteem. Dan bedien je elk slim apparaat, van je slimme deurbel tot je slimme rookmelder, apart van elkaar, bijvoorbeeld via aparte apps op je telefoon.
Als je wilt dat je slimme apparaten naadloos samenwerken – de lampen springen aan zodra de gordijnen dichtglijden –, dan breng je je slimme apparaten samen in een domoticasysteem. Zo kom je echt in een geautomatiseerd huis te wonen.
Als de apparaten hetzelfde communicatieprotocol gebruiken (daarmee bedoelen we: ze spreken dezelfde ‘taal’), kunnen ze direct met elkaar communiceren. Dat kan via een internetkabel of draadloos. Het voordeel van een internetkabel (IP-kabel) is dat die methode minder gevoelig is voor storingen dan de draadloze methode, maar het nadeel ervan is dat je veel (kostbare) draden moet aanleggen om alle apparaten met elkaar te verbinden. Als de apparaten niet dezelfde taal spreken, koppel je ze aan een centraal commandocentrum dat als tolk optreedt.
KNX is het grootste fabrikantonafhankelijke communicatieprotocol. Het is een wereldwijd erkende standaard in de automatisering van gebouwen. De producten van zo’n 470 bedrijven, waaronder Somfy, zijn uitgerust met KNX-ondersteuning. Dat betekent dat deze apparaten zonder tussenkomst van een commandocentrum met elkaar kunnen communiceren.
KNX is minder geschikt voor particuliere woningen, omdat de kosten relatief hoog zijn. KNX-technologie vind je bijvoorbeeld terug in kantoorgebouwen, hotels of ziekenhuizen. In dit soort gebouwen werken allerlei slimme apparaten samen, zoals beveiligingsapparatuur, klimaatcontrole en verlichting.
Voor domoticasystemen die bedoeld zijn voor particuliere woningen, zoals een rijtjeshuis of een villa, gaat de communicatie tussen de gekoppelde apparaten via een centrale hub. Die hub kan meerdere communicatieprotocollen interpreteren, met andere woorden: hij spreekt meerdere talen.
Het communicatieprotocol van Somfy is bijvoorbeeld RTS (Radio Technology Somfy). De gordijnmotoren en beveiligingscamera’s zijn uitgerust met deze technologie en kunnen dus eenvoudig samenwerken. Wil je dat ze ook samenwerken met je slimme Philips Hue-verlichting, die met het Zigbee-communicatieprotocol werkt? Dan heb je een hub nodig. De Somfy TaHoma® is zo’n smart home hub. Daarin worden alle slimme apparaten bij elkaar gebracht. Geen handen-en-voetenwerk meer om apparaten samen te laten werken: de TaHoma® doet het lastige vertaalwerk voor jou.
‘Echte’, bedrade domoticasystemen worden eigenlijk alleen ingezet voor grote gebouwen, zoals kantoren en villa’s. In een reeds gebouwde woning is het vrijwel ondoenlijk om alle benodigde bedrading te integreren. Dit kun je wel integreren tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning. Maar zelfs dan is het een taak voor specialisten.
Als je gewoon zelf aan de slag wilt met het opzetten van een domoticasysteem in je al gebouwde woonhuis, dan staat Somfy voor je klaar. Onze slimme apparaten en smart home technologie toveren jouw woning om tot een moderne oase van automatisering en comfort.
Een toegankelijke manier om je huis te automatiseren: dat is wat Somfy jou biedt. Onze producten vallen niet onder de traditionele betekenis van domoticasysteem: ze zijn draadloos in plaats van bedraad, ze zijn eenvoudig te installeren door jou zelf en ze zijn betaalbaar voor elk budget.
Met een Somfy smart home maak je je eigen huis zonder veel moeite comfortabeler. Je zet het centrum van je smart home op door de Somfy TaHoma® op je wifirouter aan te sluiten. Daarna installeer je eenvoudig zelf de slimme apparaten waarmee jij je huis wilt verrijken.
Koppel ze aan de TaHoma®, stel routines in via de app op je smartphone en je smart home is operationeel. Op elk gewenst moment kun je je smart home uitbreiden met nieuwe slimme apparaten. Maak het zo simpel of uitgebreid als je zelf wilt!
Een Somfy Expert kan gespecialiseerd zijn in één of meer van deze productcategorieën;
Heb je een vraag of advies nodig over de aanschaf van Somfy producten of diensten? Neem gerust contact met ons op.
Somfy shop
Bekijk een selectie van Somfy producten domotica systemen
Your product cannot be added to the cart. System error.