Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Duurzame innovaties van Somfy die je niet mag missen

Somfy zet zich in voor een duurzamere wereld met innovatieve oplossingen. Ontdek hoe onze baanbrekende technologieën niet alleen je leven verbeteren, maar ook bijdragen aan het behoud van onze planeet

somfy-tubular-motorisations

Onze huizen zijn wereldwijd een van de grootste bronnen van CO2-uitstoot. Somfy is al meer dan 50 jaar een toonaangevende speler in de woningbouwsector. Sinds 2015 zetten we belangrijke stappen om onze CO2-voetafdruk te verkleinen en helpen we onze klanten en partners hetzelfde te doen. In dit blogartikel vertellen we hoe we dit aanpakken..

 

Ecodesign: de basis van duurzaamheid

Bij Somfy begint duurzaamheid met ecodesign. Dit betekent dat producten vanaf het eerste ontwerpstadium worden ontwikkeld met het milieu in gedachten. Ecodesign zorgt ervoor dat materialen herbruikbaar zijn, het energieverbruik minimaal is en de levensduur van producten wordt verlengd. Dit resulteert in een lagere ecologische voetafdruk zonder in te leveren op kwaliteit of functionaliteit.

We gebruiken gerecycleerde kunststoffen en biologisch afbreekbare materialen om onze impact op het milieu te verminderen. Daarnaast optimaliseren we voortdurend onze productieprocessen om het energie- en waterverbruik te minimaliseren.

Deze aanpak is onderdeel van ons algemene plan om tegen 2030 100% eco-ontworpen producten te leveren. Sinds de start in 2015 hebben we eind 2023 al 62% van dit doel bereikt.
Verder is het ons doel om, als onderdeel van het Carbon Ambition-plan, de CO2-uitstoot te halveren. We streven er ook naar om het jaarlijkse energieverbruik van onze motoren met 40% te verminderen.

ACT FOR GREEN® is de eco-designbenadering van Somfy. Producten moeten voldoen aan strenge criteria zoals:

  • minder stroomverbruik in standby-modus
  • langere batterijduur
  • eenvoudig te demonteren voor reparatie en recycling
  • gebruik van milieuvriendelijke materialen en verpakkingen.

Energie besparen met slimme technologie

Ecodesign is natuurlijk maar een kant van het verhaal. Energie besparen is nu steeds meer een samenspel van aanpassingen aan de woning zelf maar ook aan ons gedrag. Je kiest bijvoorbeeld voor producten met een A+++ label, je vervangt ouderwetse gloeilampen met LED, brengt isolatie aan in de woning en je plaatst zonnepanelen en een warmtepomp. Daarnaast denk je bewust na over het langer of hergebruiken van producten als manier van verantwoord besparen. Iedereen is dus op zijn of haar manier daar wel in meer of mindere mate mee bezig. Energie intensieve apparaten zoals een (mobiele) airco hebben wel veel mensen in huis maar past niet goed in onze eco-gedachte.

Een groeiend aantal technologische producten maken ons leven niet alleen comfortabeler maar kunnen ook invloed uitoefenen op onze dagelijkse routines. Hoe dat werkt lees je hieronder.

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt is door het toepassen van slimme zonwering en rolluiken in plaats van airconditioning. Het voordeel hiervan is dat je effectiever gebruik maakt van de basis eigenschappen van zonwering en rolluiken (het weren van zonlicht en warmte) en deze automatisch laat reageren op het weer buiten, de temperatuur of op basis van vooraf ingestelde tijd scenario's. 

Slimme zonwering en rolluiken kunnen automatisch worden aangepast op basis van de stand van de zon. Dit optimaliseert de warmte- en lichtregeling in huis, wat leidt tot mooie energiebesparingen. Zowel in de zomer als in de winter. Zo hoef je minder vaak de airconditioning of verwarming te gebruiken, wat niet alleen goed is voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Een van de beste manieren om de effectiviteit van duurzame innovaties te begrijpen, is door naar praktijkcases te kijken. Klanten over de hele wereld hebben hun ervaringen gedeeld over hoe Somfy's producten hun leven hebben verbeterd. Bijvoorbeeld: een gezin kan dankzij Somfy’s slimme zonwering en rolluiken hun energierekening in de zomer tot 7% en in de winter tot wel 30% verlagen*. Dergelijke verhalen laten zien hoe kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken.

De voordelen van duurzame producten van Somfy

Het kiezen voor duurzame producten van Somfy biedt tal van voordelen. Naast de positieve milieu-impact, profiteer je ook van financiële voordelen op de lange termijn. Duurzame producten gaan langer mee en verbruiken minder energie, wat resulteert in lagere onderhouds- en energiekosten. Bovendien draagt het bij aan een betere levenskwaliteit en comfort in huis.

Somfy’s toewijding aan duurzaamheid gaat dus verder dan onze producten alleen. Het is een integraal onderdeel van onze bedrijfsfilosofie en dagelijkse praktijk. Door te kiezen voor Somfy, kies je voor een toekomst waarin comfort en duurzaamheid hand in hand gaan.

Hoe blijf je op de hoogte van Somfy’s duurzame initiatieven?

Wil je meer weten over Somfy’s voortdurende inspanningen op het gebied van duurzaamheid? Bezoek dan regelmatig de Somfy-website en abonneer je op de nieuwsbrief. Hier vind je updates over de nieuwste innovaties en praktische tips om jouw leven duurzamer te maken. Volg Somfy ook op sociale media voor het laatste nieuws en leuke inspiratie.

______________________

Bron 1)  Zomer besparing:

*TBC-studie voor de Franse Bouwfederatie: ANALYSE VAN DE ENERGIEBIJDRAGE VAN ROLLUIKEN Normatieve en regelgevende studie. ​
TBC INNOVATIONS is een onderzoeks- en adviesbureau met 25 jaar ervaring in de bouw- en constructiemarkt.
De resultaten variëren afhankelijk van de grootte van het huis, de geolocatie, het bouwjaar en de uitrusting van de ramen (rolluik, buitenjaloezieën, rolgordijn).

Bron 2: Winter besparing:

*Simulaties van Somfy uitgevoerd met de steun van Carbone 4, een onafhankelijk adviesbureau dat gespecialiseerd is in koolstofarme strategie en aanpassing aan klimaatverandering.​​
De resultaten variëren afhankelijk van de grootte van het huis, de geolocatie, het bouwjaar en de uitrusting van de ramen (rolluik, buitenjaloezieën, rolgordijn).

Meer informatie
Categorieën
Tags
Disqus is inactive