Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

5 voordelen van slimme zonwering tijdens de zomer

Slimme zonwering is een innovatieve oplossing die steeds meer populair wordt onder huiseigenaren, vooral tijdens de warme zomermaanden. Slimme zonwering biedt talloze voordelen.

Slimme zonwering biedt niet alleen comfort, maar draagt ook bij aan energiebesparing en veiligheid. Het omvat zowel binnen- als buitenzonwering, die allemaal elektrisch aangedreven worden door geïntegreerde motoren.

Maar wat maakt slimme zonwering nou slim?

Slimme zonwering kan automatisch worden bediend op basis van voorgeprogrammeerde schema's of sensoren die reageren op weersomstandigheden zoals zonlicht, temperatuur en wind. Dit betekent dat je zonwering zichzelf aanpast zonder dat je er zelf aan hoeft te denken. Maar het gaat nog verder: je kunt je zonwering en rolluiken integreren met andere smart home producten in huis zoals je verlichting en beveiliging. Bedienen kan via een app of via spraakopdrachten en Google Home, Alexa of Apple Homekit.

Vooral buitenzonwering zoals zonneschermen, verticale screens en rolluiken dragen het meest bij aan een aangenaam klimaat binnenshuis en een significante besparing op energiekosten. In deze blog bespreken we de vijf belangrijkste voordelen van slimme zonwering tijdens de zomer.

1. Energiebesparing

Een van de grootste voordelen van slimme zonwering is de mogelijkheid om energie te besparen. Door de automatische aanpassing van de zonwering op basis van de stand van de zon en de temperatuur, wordt oververhitting van het huis voorkomen. Dit betekent dat de airconditioning minder hard hoeft te werken, wat resulteert in lagere energiekosten. Vooral buitenzonwering zoals rolluiken en verticale screens zijn bijzonder effectief in het blokkeren van zonlicht voordat het je huis bereikt, wat een grote impact heeft op de energiebesparing. Buitenlandse onderzoeken tonen aan dat slimme zonwering tot wel 30% kan besparen op de energieverbruik.

2. Verhoogd comfort

Tijdens de hete zomerdagen kan de temperatuur in huis snel oplopen, wat leidt tot een onaangenaam binnenklimaat. Slimme zonwering zorgt ervoor dat de binnentemperatuur aangenaam blijft door het zonlicht te blokkeren wanneer dat nodig is. Met name buitenzonwering zoals zonneschermen en uitvalschermen zijn bijzonder effectief in het verminderen van de hitte binnenshuis. Zij zorgen ook voor bescherming buiten op je terras doordat het zonweringsdoek, afhankelijk van het type, een schaduwrijke plek creëert. Je kunt langer optimaal genieten van je woning en buitenruimte, ongeacht hoe warm het buiten is. 

3. Verbeterde veiligheid

Met slimme zonwering kun je ook de veiligheid van je huis verbeteren. De systemen kunnen zo worden ingesteld dat de zonwering automatisch opent en sluit op bepaalde tijden, wat de indruk wekt dat er altijd iemand thuis is. Dit kan potentiële inbrekers afschrikken en je huis veiliger maken. Bovendien kunnen veel slimme zonweringssystemen geïntegreerd worden met andere smart home beveiligingssystemen voor een extra laag bescherming. Rolluiken bieden naast schaduw ook een fysieke barrière, wat de veiligheid van je huis verder verhoogt.

4. Automatisering en gemak

Een ander groot voordeel van slimme zonwering is de automatisering. Je hoeft niet meer handmatig de zonwering te bedienen; dit kan allemaal automatisch gebeuren via timers, sensoren, afstandsbediening of via de TaHoma app. Dit betekent dat je vanaf elke locatie de zonwering kunt aanpassen, wat enorm veel gemak biedt, vooral als je niet thuis bent. Dankzij de technologie van de TaHoma switch Smart Control kun je met één druk op de knop je zonwering aanpassen en zelfs integreren met andere smart home systemen zoals verlichting en thermostaten. De draadloze motoren in het Somfy-assortiment maken de installatie nog eenvoudiger en besparen op elektrische aansluitkosten.

5. Integratie met smart home systemen

Slimme zonwering kan naadloos geïntegreerd worden met andere smart home systemen zoals verlichting, thermostaten en beveiligingssystemen. Dit zorgt voor een volledig geautomatiseerd huis waarin alle systemen met elkaar communiceren en samenwerken om je leven eenvoudiger en comfortabeler te maken. De TaHoma switch Smart Control van Somfy is een uitstekend voorbeeld van hoe slimme zonwering kan worden geïntegreerd met andere smart home apparaten voor een naadloze ervaring. Hierdoor kun je bijvoorbeeld instellen dat de zonwering sluit wanneer de airconditioning aangaat, wat verdere energiebesparing oplevert.

Praktische toepassingen van slimme zonwering

Naast de hierboven genoemde voordelen, zijn er ook tal van praktische toepassingen van slimme zonwering die het leven gemakkelijker maken. Denk hierbij aan automatische bediening op basis van weersomstandigheden, waarbij de zonwering automatisch sluit bij harde wind om beschadigingen te voorkomen, of opent bij bewolkt weer om natuurlijk licht binnen te laten. Daarnaast kun je gepersonaliseerde scènes instellen, zoals een 'filmavond'-modus waarbij de verlichting sfeervol gedimd wordt en de zonwering sluit om hinderlijke schittering te voorkomen.

Conclusie

Slimme zonwering biedt tal van voordelen die je woonervaring aanzienlijk kunnen verbeteren, vooral tijdens de zomer. Van energiebesparing en verhoogd comfort tot verbeterde veiligheid en gemak, de voordelen zijn duidelijk. Overweeg slimme zonwering voor je huis en ervaar zelf de voordelen. Bezoek nu onze dealerlocator op www.somfy.be om een betrouwbare leverancier in jouw buurt te vinden en geniet deze zomer van een koel en comfortabel huis.