Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Earth Overshoot Day 2024: Samen naar een duurzamere toekomst

Earth Overshoot Day 2024 valt op 1 augustus. België kan bijdragen aan verduurzaming door slimme technologieën en eco-vriendelijke producten zoals die van Somfy te gebruiken.

Wat is Earth Overshoot Day?

Earth Overshoot Day markeert de datum waarop de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen heeft opgebruikt die de aarde in een jaar kan regenereren. In 2024 valt deze dag op 1 augustus. Vanaf dat moment leven we op "ecologisch krediet", wat betekent dat we meer consumeren dan de aarde in hetzelfde jaar kan herstellen. Dit concept, geïntroduceerd door Global Footprint Network, benadrukt de dringende noodzaak om ons consumptiegedrag aan te passen.

Vergelijking met vorige jaren

De afgelopen jaren valt Earth Overshoot Day steeds vroeger in het jaar. In 2020 was het op 22 augustus, in 2021 op 29 juli, in 2022 op 28 juli, en in 2023 op 2 augustus. Deze trend laat zien dat onze ecologische voetafdruk blijft groeien, ondanks inspanningen om deze te verminderen. Volgens het World Economic Forum moet Earth Overshoot Day ieder jaar 19 dagen eerder vallen om de doelstelling van 43% CO2-reductie in 2030 te halen.

Earth Overshoot Day

De rol van België

België, met zijn hoge consumptieniveau, draagt significant bij aan deze vroege datum. In 2023 viel de Belgische Earth Overshoot Day op 26 maart. Dit betekent dat als iedereen zou leven zoals de gemiddelde Belg, we 3,6 aardes nodig zouden hebben. In 2024 is de Belgische Earth Overshoot Day zelfs nog eerder, op 23 maart. Dit benadrukt opnieuw de dringende noodzaak voor verandering.

België kan een sleutelrol spelen in het verschuiven van Earth Overshoot Day. Als één van de meest ontwikkelde en dichtbevolkte landen, heeft België een grote ecologische voetafdruk. Initiatieven zoals verduurzaming van de landbouw, bevordering van de circulaire economie en investeringen in groene technologieën zijn cruciaal om deze trend te keren.

Somfy en Act for Green: Een stap in de goede richting

Bij Somfy geloven we in een duurzamere toekomst door innovatieve producten te ontwikkelen die energie-efficiëntie bevorderen en onze ecologische voetafdruk verkleinen. Ons Act for Green-initiatief richt zich op het ontwerpen van milieuvriendelijke producten en het verbeteren van de duurzaamheid van ons productieproces.

Hoe Somfy-producten bijdragen aan verbetering

  • Energie-efficiëntie: Onze slimme zonwering- en shuttersystemen helpen woningen koel te houden in de zomer en warm in de winter, waardoor de behoefte aan airconditioning en verwarming afneemt. Dit vermindert het energieverbruik en daarmee de CO2-uitstoot.
  • Automatisering en slimme besturing: Met de TaHoma slimme besturing kunnen gebruikers hun energieverbruik optimaliseren door verlichting, verwarming en apparaten alleen te gebruiken wanneer dat nodig is. Dit helpt energieverspilling te voorkomen en draagt bij aan een lagere energierekening.
  • Act for Green label: Producten die het Act for Green label dragen, zijn ontworpen en geproduceerd met duurzaamheid in gedachten. Dit label garandeert dat het product tijdens zijn levenscyclus minder impact heeft op het milieu, van productie tot recycling.

Earth Overshoot Day 2024 herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om onze levensstijl en consumptiepatronen te herzien. België heeft de middelen en de kennis om een voortrekkersrol te spelen in de overgang naar een duurzamere toekomst. Door slimme, milieuvriendelijke keuzes te maken, kunnen we samen werken aan een wereld waar we binnen de grenzen van onze planeet leven.

De slimme oplossingen van Somfy kunnen hierbij helpen. Door de zon en natuurlijk licht automatisch te weren of juist binnen te laten wanneer dat nodig is, bespaar je energie.

Ontdek slimme zonwering
Meer informatie
Categorieën
Tags
Disqus is inactive