Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

De mogelijkheden van een TaHoma switch en Zigbee 3.0

Een van de onderscheidende kenmerken van de nieuwere versies van onze Somfy TaHoma switch is dat het Zigbee 3.0 ondersteunt, evenals het Somfy RTS protocol en io-homecontrol.

Door het vermogen om dit extra communicatieprotocol op te nemen, biedt de slimme controller van Somfy nu meer functionaliteit dan ooit.

Wat is een communicatieprotocol?

Een communicatieprotocol is een soort taal die bestaat uit een verzameling regels, die verschillende entiteiten gebruiken om onderling informatie over te brengen. Deze protocollen kunnen variëren in de manier waarop ze gestructureerd zijn en ze kunnen verschillende frequenties gebruiken voor communicatie. Voorbeelden van verschillende protocollen zijn RTS, io-homecontrol, Bluetooth, 433 MHz, Thread, Z-Wave en Zigbee.

Eén ding hebben al deze protocollen gemeen: ze kunnen niet rechtstreeks met elkaar communiceren. Maar ze kunnen wél in combinatie worden gebruikt via een smart home systeem door middel van een controller, hub of gateway die meerdere protocollen kan ondersteunen. Zo kan bijvoorbeeld een product dat gebaseerd is op Zigbee gebruikt worden om een ander product, dat gebaseerd is op io-homecontrol of Bluetooth, te activeren.

Welke voordelen biedt Zigbee 3.0 voor de TaHoma switch van Somfy?

Nu de TaHoma switch Zigbee 3.0 ondersteunt, biedt het systeem een breder scala aan mogelijkheden om jouw slimme huis te bedienen. Dit betekent dat je meer apparaten rechtstreeks aan je TaHoma switch kunt koppelen dan voorheen, zonder dat je hiervoor extra adapters of dongels nodig hebt.

Een praktisch voorbeeld van hoe dit kan werken: je kunt nu Philips Hue lampen, die Zigbee 3.0 ondersteunen, rechtstreeks aansluiten op je TaHoma switch, zonder dat je daarvoor een Philips Hue Bridge nodig hebt. Of je kunt een Schneider Electric waterlekkagedetector aan je smart home systeem koppelen, want die ondersteunt ook Zigbee 3.0.

Welke Zigbee producten zijn compatibel met TaHoma switch?

Er zijn momenteel veel verlichtingsgerelateerde producten verkrijgbaar, waaronder slimme stekkers en sensoren van verschillende fabrikanten, die kunnen worden aangesloten op de TaHoma switch. Het plan is om meer productcategorieën aan dit assortiment toe te voegen. Deze zullen beschikbaar worden gemaakt via voortdurende updates van jouw smart controller.

Via de nieuwe versie van de TaHoma app kun je eenvoudig compatibele Zigbee apparaten toevoegen, en ze opnemen in je Somfy smart home systeem. Voor nóg meer gemak in huis.

Meer informatie
Categorieën
Disqus is inactive