Snelle toegang

Somfy Blog

Tips en trucs voor jouw connected woning

Ontdek hoe slimme verlichting jouw slimme huis kan verbeteren

Nu de elektriciteitsprijzen steeds meer stijgen, neemt de belangstelling voor slimme verlichting toe. Maar wat is slimme verlichting precies en waarom zou je je er in moeten verdiepen?

somfy-lighting-home-living-room-sofa

Met de komst van de herfst en de daaropvolgende kortere dagen, brengen we steeds meer tijd binnenshuis door. De duisternis buiten maakt de verleiding om lekker binnen te blijven en te genieten van een goede film of serie op tv des te groter. Maar als het enige licht in huis afkomstig is van het tv-scherm, kan dit leiden tot vermoeide ogen en een ongezellige sfeer. Hier komt slimme verlichting om de hoek kijken, waarmee je je huis warmer en gezelliger kunt maken, terwijl je tegelijkertijd je ogen spaart.

Wat is slimme verlichting?

Kort gezegd is slimme verlichting alle verlichting in huis die je kunt bedienen met een smartphone-app. Soms kun je ook een afstandsbediening gebruiken, maar de app biedt meestal meer functies. Hiermee kun je kamers creëren die overeenkomen met die in je huis, waarbij je al je slimme lichtbronnen kunt aan- en uitschakelen en dimmen. Bovendien kun je schema's instellen, zoals het automatisch in- en uitschakelen van bepaalde lichten bij zonsopgang en zonsondergang. 

Om meer functies te ontgrendelen, kun je ook slimme sensoren aan je verlichting toevoegen. Een bewegingssensor kan bijvoorbeeld de verlichting inschakelen wanneer je een kamer binnenkomt. 

Hoe ga ik aan de slag met slimme verlichting?

De makkelijkste manier om met slimme verlichting te beginnen, is door een starterskit aan te schaffen, zoals die wordt aangeboden door merken zoals Philips Hue. Deze kits bevatten meestal één of meer slimme lichtbronnen voor in huis, zoals E27- of GU10-lampen. Soms worden ook E14-lampen meegeleverd. Het belangrijkste onderdeel van de starterkit is de hub of gateway waarop de lichtbronnen draadloos worden aangesloten tijdens de installatie.

Deze hub of gateway fungeert als het brein van het systeem en is meestal via een kabel verbonden met je thuisrouter. Je schroeft eenvoudig de slimme lampen in de gewenste armaturen, verbindt ze met de hub of gateway, en kunt vervolgens de verlichting bedienen via een app op je smartphone. 

Er zijn verschillende soorten gateways, hubs of controllers voor het slimme huis. Het kiezen van de juiste hangt af van het functionaliteitsniveau waarnaar je op zoek bent. Wil je alleen verlichting aansturen, dan kun je er een kiezen die dit alleen ondersteunt. Als je andere slimme producten in huis hebt – zoals zonwering met een interne motor – dan is een meer geadvanceerd besturingssysteem wellicht de oplossing. Zo zorgt de TaHoma switch van Somfy ervoor dat je verlichting samenwerkt met je zonwering – voor een allround slimmer huis.

Voordelen van slimme verlichting

Investeren in slimme verlichting brengt veel verbeteringen in huis. Naast het verhoogde gemak om de verlichting vanaf je smartphone te kunnen bedienen, bespaar je ook nog eens tijd. Door de verlichting zo te programmeren dat deze wordt in- of uitgeschakeld op tijden die voor iedereen in het huishouden geschikt zijn, hoeft niemand dat handmatig te doen.

Een ander voordeel is dat met slimme verlichting de indruk kan worden gewekt dat een woning bewoond is, ook als er niemand aanwezig is. Door de verlichting zo te programmeren dat deze op verschillende tijdstippen – en in geselecteerde kamers – in- en uitgeschakeld wordt, lijkt het alsof er iemand thuis is, wat helpt om indringers af te schrikken.

Als je ervoor kiest om sensoren te gebruiken, kunnen deze de verlichting aanzetten wanneer jij een kamer binnenkomt, waardoor het comfortabel en uitnodigend wordt. Sensoren kunnen ook de verlichting uitschakelen als er niemand in de kamer is. Op deze manier blijven jouw lampen niet onnodig branden, wat een lagere elektriciteitsrekening betekent. Dat is beter voor het milieu én voor je portemonnee!

Bespaar geld en maak je leven makkelijker

Met behulp van sensoren kan de verlichting automatisch worden geactiveerd wanneer je een kamer binnenkomt, waardoor het meteen comfortabel en gastvrij wordt. Sensoren kunnen ook de verlichting uitschakelen wanneer er niemand in de kamer is, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar bespaart ook geld op je elektriciteitsrekening. 

Een andere handige toepassing is het gebruik van sensoren bij de voordeur om de verlichting in de hal te activeren wanneer je met je handen vol boodschappen of kleine kinderen thuiskomt. Bovendien kunnen sensoren de verlichting dimmen wanneer je 's nachts de badkamer bezoekt, wat het risico op struikelen vermindert, vooral voor kinderen en ouderen. 

Bedien slimme verlichting met je stem

Als je thuis een slimme luidspreker met een ingebouwde spraakassistent hebt, kun je ook je slimme verlichting met je stem bedienen. Vanuit je luie stoel kun je eenvoudig opdrachten geven om de verlichting in te schakelen wanneer je thuiskomt of specifieke lichtscènes te activeren voor een gezellige filmavond met het gezin. Met slimme verlichting wordt het aanpassen van de verlichting aan je behoeften een fluitje van een cent. 

Slimme verlichting biedt niet alleen gemak en comfort in huis, maar kan ook bijdragen aan energiebesparing, veiligheid en een gezellige sfeer. Met de mogelijkheid om je verlichting aan te passen aan je stemming, voorkeuren en dagelijkse routine, is het een waardevolle investering voor elk huis. Of je nu een romantische sfeer wilt creëren, energie wilt besparen, of gewoon meer gemak wilt, slimme verlichting kan aan al deze behoeften voldoen. Dus waar wacht je nog op? Ontdek de voordelen van slimme verlichting en optimaliseer je slimme huis vandaag nog. 

Verlichting voor sfeer en comfort

Een beetje sfeerverlichting in huis kan een wereld van verschil maken. In plaats van alleen te vertrouwen op het felle scherm van de tv, kun je met slimme verlichting een warme en uitnodigende ambiance creëren voor het hele gezin. Dit bevordert niet alleen het comfort, maar vermindert ook de belasting van je ogen, waardoor je je waarschijnlijk alerter voelt. 

Met slimme verlichting kun je zelfs de sfeer in huis aanpassen aan je stemming. Speel met kleuren en experimenteer met verschillende soorten armaturen en lichtbronnen om specifieke elementen in je interieur, zoals planten of kunstwerken, te accentueren. Het gebruik van creatieve schaduwen kan een persoonlijke en speelse sfeer in elke kamer creëren. 

Slimme verlichting met Somfy

Somfy biedt diverse oplossingen op het gebied van slimme verlichting. Het hart van het slimme huis van Somfy is de TaHoma switch, een slimme controller die ervoor zorgt dat je slimme zonneschermen kunnen communiceren met andere producten in huis, voor een nog slimmer dagelijks leven. 

De Izymo is een inbouwontvanger die door een elektricien of handige doe-het-zelver achter bestaande wandcontactdozen of wandschakelaars kan worden geplaatst, waardoor bestaande schakelaars behouden blijven terwijl er smartfuncties worden toegevoegd. Hiermee kun je bestaande plafond- en wandverlichting integreren in je smart home. 

Voor tafellampen en andere elektrische apparaten zijn slimme stekkers, of afstandsschakelaars zoals ze vaak worden genoemd, een handige oplossing. Steek de slimme stekker eenvoudig in het stopcontact en sluit de stroomkabel van de lamp erop aan. Zo kun je de verlichting bedienen via je smartphone of integreren in je smart home zonder de lichtbron te vervangen. 

Slimme verlichting kent talloze toepassingen, enkel je eigen creativiteit bepaalt de grenzen. Waar wacht je nog op?  

Meer informatie
Categorieën
Disqus is inactive